Contents
- 1 Çipli kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?
- 2 T.C kimlik kartı PIN kodu ne işe yarar?
- 3 Yeni kimlik ne zaman aktif olur?
- 4 Çipli kimlik kartları nerelerde kullanılır?
- 5 Kayıp kimlik nereye bildirilir?
- 6 Kiosk Nedir Nüfus Müdürlüğü?
- 7 Yeni kimlik PIN kodu nasıl değiştirilir?
- 8 Kimlik değişiminde parmak izi alınıyor mu?
- 9 E kimlik kan grubu var mı?
- 10 Yeni kimlik kartında parmak izi var mı?
- 11 Kimlik kartında hangi bilgilere yer verilmiştir?
- 12 Yeni kimliğin arka yüzünde neler var?
- 13 TC kimlik numarasından önce ne vardı?
Çipli kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?
27. Kimlik kartımı kaybettim, ne yapmalıyım? Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılmalı ya da yeniden kimlik kartı müracaatında bulunulmalıdır.
T.C kimlik kartı PIN kodu ne işe yarar?
Başvuru aşamasında kişiye 6 haneli olan PIN kodunun olduğu bir şifre verilecektir. Banka kartlarında işlem yaparken şifre kullanıyorsak, aynı şekilde yeni kimlik kartlarında da işlem yaparken PIN kodunu kullanacağız. Yeni TC kimlik kartları banka kredi kartlarında olduğu gibi şifre kullanılıyor.
Yeni kimlik ne zaman aktif olur?
15 gün boyunca geçici kimlik belgesi ile işlem yapabilirsiniz. Yeni kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. 10 yıldan sonra sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren başvuru üzerine yenilenir. Geçerlilik tarihi kart üzerinde yer almaktadır.
Çipli kimlik kartları nerelerde kullanılır?
Resmi kimlik belgesi kullanılarak yapılan işler şu şekildedir:
- Banka işleri.
- Emlak işleri.
- Vergi işleri.
- Ticaret işlerinde.
- Sağlık.
- Ulaşım.
- Resmi dairelerde yapılacak işlemlerde,
- Hastanelerde,
Kayıp kimlik nereye bildirilir?
Kimliğinin kaybedenlerin veya çaldıranların öncelikle ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir. Aksi taktirde bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekir. Kayıp kimliğin yeniden çıkartılması için randevu alınması şart.
Kiosk Nedir Nüfus Müdürlüğü?
Yeni kimlik kartları şifre özelliğine sahiptir. Kimliklerin şifresi sadece bu cihazlardan değiştirilmektedir. Dolayısı ile T.C. Kartlarının şifresini yenilemek, değiştirmek yada unutulan şifreyi yeniden çıkarmak için kullandığımız bu cihazlara Kiosk denir.
Yeni kimlik PIN kodu nasıl değiştirilir?
İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi değiştirebilirsiniz. PIN şifrenizi değiştirmek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir. PIN şifrenizi değiştirmek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, eski PIN numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz.
Kimlik değişiminde parmak izi alınıyor mu?
On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir. HANGİ BİOMETRİK VERİLER ALINIR? Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.
E kimlik kan grubu var mı?
T.C. KİMLİK KARTI BAŞVURUSU: Kimlik kartında kan grubu bilgisinin yer almasını talep eden vatandaşların, kimlik kartlarındaki kan grubu alanının sürücü belgesinde veya mevcut nüfus cüzdanında bulunan kan grubu bilgisine ya da sağlık kuruluşlarından alınan kan grubu belgesine göre düzenlenmektedir.
Yeni kimlik kartında parmak izi var mı?
(1) Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartı almak zorundadır. (4) On beş yaşını tamamlayanların kimlik kartı başvurusunda biyometrik veri, biyometrik fotoğraf ve imza alınır. (5) Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır.
Kimlik kartında hangi bilgilere yer verilmiştir?
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise “önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi” şeklinde sıralanıyor.
Yeni kimliğin arka yüzünde neler var?
Akıllı kimlik kartının arka yüzünde anne ve baba adı, veren makam ( Türkiye İçişleri Bakanlığı) ve diğer bilgilerin saklandığı çip bulunur. Çip kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il, ilçe, mahalle, köy, cilt numarası, aile sıra numarası vb. kaydedildiği bölümdür.
TC kimlik numarasından önce ne vardı?
İl Nüfus Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, halk arasında kimlik, kafa kağıdı, kafa koçanı, nüfus kağıdı, nüfus tezkeresi gibi adlarla da anılan nüfus cüzdanları, ülkemizde ilk kez günümüzden 132 yıl önce yapılan nüfus sayımından sonra ‘Aliye-i Osmaniye Tezkeresi’ adıyla kullanılmaya başlandı.