Contents
- 1 Basın kartı kim alabilir?
- 2 Basın mensubu kartı nasıl alınır?
- 3 Basın kartı nedir ne işe yarar?
- 4 Cumhurbaşkanlığı basın kartı kimlere verilir?
- 5 Sürekli Basın Kartı için kaç yıl?
- 6 Basın kartı nerelerde kullanılır?
- 7 Basın Şeref Kartı Nasıl Alınır?
- 8 Sarı Basın Kartı sahipleri silah alabilir mi?
- 9 Basın kartı hangi renk?
- 10 212 kart ne işe yarar?
- 11 Basın kartının avantajları nelerdir?
- 12 Turkuaz basın kartı nedir?
- 13 5953 sayılı kanun nedir?
- 14 Sarı basın ne demek?
- 15 Basın sigortası nedir?
Basın kartı kim alabilir?
Madde 42 – Türkiye’de yerleşik olarak faaliyet gösteren veya görev alanı Türkiye’yi de içine alan her bir yabancı haber ajans ve televizyon kuruluşunun mensuplarından en çok beş, radyo ve diğer yayın kuruluşlarının mensuplarından en çok iki kişiye (Değişik ibare:RG-23/10/2010-27738) süreli basın kartı verilebilir.
Basın mensubu kartı nasıl alınır?
Basın kartı başvurusu nasıl yapılır? Basın kartı başvurusu yapmak için gerekli şartları taşıyan basın mensupları byegm.gov.tr adresinden ‘ Basın ‘ Kartı bölümüne girip beyanname ekranını doldurarak basın kartı başvurusunda bulunabilirler.
Basın kartı nedir ne işe yarar?
Sarı Basın Kartı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından belli şartları ve yasal bekleme sürelerini yerine getiren gazetecilere Basın Kartları Komisyonu tarafından verilen bir karttır. Sahiplerinin gazeteci olduğunu belgeler ve kimlik kartı yerine de kullanılabilir.
Cumhurbaşkanlığı basın kartı kimlere verilir?
Serbest Basın Kartı Kimlere Verilir? Basın kartları gazetecilere özel kimliklerdir. Bu sebeple gazeteci olmayan bireylerin basın kartına başvurması gerekmez ve başvurular olumsuz olarak sonuçlanır. Basın kartı almaya hak kazanmak düşünüldüğü kadar kolay bir işlem değildir ve gazeteciler için oldukça kıymetlidir.
Sürekli Basın Kartı için kaç yıl?
Sürekli sarı basın kartı, Türkiye’de Basın Kartları Yönetmeliği hükümleri gereğince, gazeteciliğe başladıktan sonra, mezun olduğu okula göre 1-3 yıl sonra alınan sarı basın kartını, aralıksız olarak 20 yıl fiilen gazetecilik yaparak taşıyan gazetecilere, bu tarihten sonra fiilen gazetecilik yapmasalar bile ömür boyu
Basın kartı nerelerde kullanılır?
– Belediye, köy,özel idare vb kuruluşların ulaşım hizmetlerinden bedelsiz faydalanabilme. – Kamuya ait müze, stadyum, galeri ve sergilere bedelsiz girebilme. – Kanunca veya idarece gizliliği şartı konulmayan toplantılara dahil olabilme hakkı. – Resmi törenlerde mesleki kolaylılık sağlayan avantajlara sahip olmak.
Basın Şeref Kartı Nasıl Alınır?
BASIN KARTI NASIL ALINIR? Basın kartı başvurusu için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sitesinden istenen bilgilerin doldurulmasıyla işlem gerçekleştiriliyor. İlk başvurunun kabul edilmesi sonrası ilk merkezlerindeki BYEGM Müdürlükleri adaydan gerekli evrakları talep eder.
Sarı Basın Kartı sahipleri silah alabilir mi?
İlgili Yönetmelik Maddesi: ” Sarı basın kartı sahibi basın mensuplarına” Tabanca Taşıma ruhsatı aşağıdaki evrakları tamamlayıp ikamet ettikleri ilçe Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Ruhsat Büro Amirliklerine müracaat etmeleri halinde Kaymakamlık/Valilik Makamının uygun görmesi durumunda silah taşıma ruhsatı verilir.
Basın kartı hangi renk?
Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığına bağlandı. Sarı Basın Kartları ‘nın da rengi ‘turkuaz’ olarak değiştirildi. Oysa bütün dünyada gazetecilerin kimlik belgeleri ‘sarı’ renklidir.
212 kart ne işe yarar?
bir zamanlar çalıştığım medya kuruluşunun sahibinin alması gerektiğini düşündüğüm ama bir zamanlar tutuklanıp hapse girdiği için imtiyaz sahibi olmasına rağmen bir türlü alamadığı başbakanlık basın yayın ve enformasyon genel müdürlüğü tarafında 212 basın yasasına tabi tutularak verilen basın kartı.
Basın kartının avantajları nelerdir?
Basın Kartının Avantajları Nelerdir?
- Devlet tarafından tanınmış resmi bir gazeteci olmak.
- Devlet protokolü ile ilgili haberleri takip edebilme hakkı kazanmak.
- Uluslararası haberleri takip edebilme özgürlüğü kazanmak.
- Sürekli basın kartı alabilme hakkı kazanmak.
Turkuaz basın kartı nedir?
Turkuaz basın kartı basın mensuplarının belirli bir hizmet süresini doldurduktan sonra almaya hak kazandığı meslek kartıdır.
5953 sayılı kanun nedir?
5953 sayılı Basın İş Yasası, Türkiye’de yayınlanan gazete ve süreli yayınlarla, haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışanları kapsar. Buna göre; 5953 sayılı Basın İş Kanunu kapsamı içerisinde olan, fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir.
Sarı basın ne demek?
Sarı gazetecilik ya da sarı basın, çok az ya da hiçbir dayanağı olmadan yapılmış bir araştırmaya göz alıcı haber başlıkları eklenerek daha çok gazete satılmak için yapılan gazetecilik türü.
Basın sigortası nedir?
basın mesleğinde çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkında kanun.